Σταύρος Λούρας

 

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια τον Αύγουστο του 1951. Παρέμεινε εκεί με τους γονείς του μέχρι τριών χρονών, οπότε και μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, όταν ο πατέρας του που ήταν αναβάτης ιπποδρόμου ήρθε αρχικά για αγώνες και εν τέλει εγκαταστάθηκαν.

Τελειώνει το «Ελένειο» δημοτικό σχολείο Λευκωσίας και ξεκινά την 1η γυμνασίου με υποτροφία. Λόγω της διάστασης όμως που επέρχεται μεταξύ των γονιών του επιστρέφει στην Αίγυπτο και ολοκληρώνει την 1η γυμνασίου στο Αβερώφειο γυμνάσιο Αλεξάνδρειας (στην περιοχή Σιάτμπι). Εκεί ξεκινά και την 2α γυμνασίου αλλά με τον οριστικό χωρισμό των γονιών του επιστρέφει με την μητέρα του στην Κύπρο όπου και ολοκληρώνει τελικά γυμνάσιο και λύκειο.

Κατά την περίοδο 1967 – 68 αγωνίζεται ως αθλητής της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης για την ομάδα του ΑΠΟΕΛ και κερδίζει το πρώτο Παγκύπριο Πρωτάθλημα, ενώ το 1969 παίζει με την Εθνική Ομάδα που συμμετέχει στο 2ο Μεσογειακό Πρωτάθλημα στην Αθήνα.

Τελειώνοντας το σχολείο αποφασίζει ότι θέλει να γίνει ηθοποιός και σηκώνεται τον Σεπτέμβρη, αμέσως μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, και δίχως καμία προετοιμασία πηγαίνει στην Αθήνα. Εκεί, πάει στην δραματική σχολή Κωστή Μιχαηλίδη, όπου του λένε ότι χρειάζεται να παρουσιάσει ένα ποίημα, έναν μονόλογο και ένα τραγούδι και ότι η εξέταση είναι σε δεκαπέντε μέρες. Ενοικιάζει κατευθείαν διαμέρισμα στην Κολιάτσου. Εκεί ένας παλαιός ηθοποιός που συμπτωματικά συναντά τον συμβουλεύει σχετικά με την εξέταση και έτσι, δύο εβδομάδες μετά παρουσιάζει τον μονόλογο του Άμλετ και το ποίημα του Καβάφη «τα Κεριά». Πέρασε πρώτος.

Το ξεκίνημα των σπουδών στην δραματική δεν είναι όμως η πρώτη του επαφή με το αντικείμενο. Από έντεκα χρονών συνεργάζεται με το ΡΙΚ σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές (οι οποίες ήταν όλες live) και αποσπά τον τίτλο του «παιδιού θαύμα». Στην έκτη δημοτικού, για το μάθημα της έκθεσης ιδεών, γράφει το «Ένας Μικρός Αγωνιστής» το οποίο παίρνει πρώτο βραβείο. Η έκθεση μετατρέπεται σε θεατρικό και ανεβαίνει σε μία και μόνη παράσταση (στο κινηματοθέατρο Royal) με θίασο συγκροτούμενο από τα τρία μεγαλύτερα δημοτικά Λευκωσίας και στην οποία παραβρίσκεται και ο Μακάριος. Πρωταγωνιστεί  ο ίδιος.

Κατά την διάρκεια των τρίχρονων σπουδών στην σχολή, φοιτά και εργάζεται συγχρόνως. Δούλευε τα πρωινά, καθώς η σχολή ήταν απογευματινή. Έκανε απαγγελίες σε μπουάτ, δούλευε σε οικοδομές, ακόμη και σε μία φάρμα στα Σπάτα.

Με το πέρας του 1ου έτους έρχεται στην Κύπρο για το καλοκαίρι και παίζει στον «Καπετάν Μιχάλη» (1971). Το καλοκαίρι του ’72, έχοντας περατώσει και το 2ο έτος, παίζει σε δύο κυπριακές ηθογραφίες. Εκείνο το καλοκαίρι γνωρίζεται και με την μέλλουσα σύζυγό του. Αποφοιτήσας (1973) έρχεται στην Κύπρο και την επόμενη μέρα ξεκινά να εργάζεται ως έκτακτος στον νεοσύστατο Θ.Ο.Κ., ενώ συγχρόνως κάνει και τηλεόραση.

Το 1974 εργάζεται στον θίασο «Παπά Δημήτρη» όπου παίζει για δύο έργα. Από το 1975 εργάζεται στον Θ.Ο.Κ. ως μόνιμος πλέον. Έκτοτε εργάστηκε αδιάλειπτα στον Θ.Ο.Κ. έως και το 2012, οπότε και, σε ηλικία 61 ετών, κρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΟΚ ως περιττός και απολύεται.

Το Νοέμβρη του 1975 παντρεύεται την Γιώτα και στα επόμενα χρόνια γίνεται πατέρας δύο παιδιών, του Γιάννου και της Κατερίνας.

 

Leave a Comment