Τζεμαλιγιέ

Από την ομάδα Σόλο για Τρεις

Η συγγραφέας Κωνσταντία Σωτηρίου ξεδιπλώνει την ιστορία της τουρκοκύπριας πόρνης Τζεμαλιγιέ και μας μεταφέρει στους ταραχώδεις καιρούς που έζησε η Κύπρος τον Δεκέμβριο του 1963. Μέσα από τη μοιραία ιστορία μιας ερωτευμένης πόρνης, πλαισιωμένης από εννιά ακόμη γυναίκες, ελληνοκύπριες, που και αυτές με τον δικό τους τρόπο βίωσαν τα άγρια γεγονότα των ημερών εκείνων, ζούμε τις ιστορικές στιγμές που έζησε η Λευκωσία και η Κύπρος και που οδήγησαν στις δικοινοτικές ταραχές και τη χάραξη της πράσινης γραμμής.

Το έργο κινείται στο χώρο της μνήμης όπου οι αφηγήσεις των Ε/κ γυναικών κινούνται γύρω από τον κεντρικό άξονα του μονολόγου της Τζεμαλιγιέ, παρεμβαίνοντας για να μας δώσουν μια άλλη οπτική των πραγμάτων, άλλοτε συγκλίνουσα με το αφήγημα της Τζεμαλιγιέ και άλλοτε αποκλίνουσα.
Γυναίκες που στέκονται η μία απέναντι στην άλλη, που συνομιλούν αλλά στην ουσία κουβεντιάζουν με τον εαυτό τους, σιωπηλοί παρατηρητές του κακού αλλά άμεσα πρωταγωνίστριες των συνεπειών που άφησε πίσω της η καταστροφή, καλούνται να μαζέψουν τα συντρίμμια, να πλύνουν τα ρούχα των νεκρών, να καθαρίσουν πίσω από τα χαλάσματα και να συνεχίσουν τη ζωή.
Γυναίκες που μιλούν στη βαθιά εσωτερική τους ενδοσκόπηση ως μητέρες, ως κόρες, ως χήρες των νεκρών ενός ολέθρου που δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν. Γυναίκες που μιλούν για τα έργα των αντρών.

Στο επίκεντρο η άμεση πρωταγωνίστρια της καταστροφής, η αδικαίωτη Τζεμαλιγιέ, που μαζί με τον Τουρκοκύπριο εραστή της Ζεκί, υπήρξαν οι πρώτοι νεκροί και ο θάνατος τους η αφορμή να ξεκινήσει το κακό. Η Μουσουλμάνα γίνεται Τουρκάλα, η πόρνη αναγκάζεται να γίνει πολεμιστής, η γυναίκα γίνεται για άλλη μια φορά θυσία στην αγάπη. Και γύρω της οι άλλες γυναίκες θυσιασμένες κι αυτές στην ίδια καταστροφή, βουλιαγμένες ως το κόκκαλο στο ίδιο κακό, μοιρολογούν για τον τόπο τους, για τον εαυτό τους, για αυτήν τη γυναίκα που χάθηκε. Για την Τζεμαλιγιέ, την μοιραία γυναίκα που χρεώθηκε την έναρξη των ταραχών.

Την Τζεμαλιγιέ υποδύεται η Έλενα Δημητρίου ενώ στους ρόλους των εννιά γυναικών βρίσκονται οι: Ζωή Κυπριανού, Ηλιάνα Κάκκουρα, Χριστίνα Χριστόφια και Έλενα Χριστοφή.

Η πρώτη παράσταση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016, στο θέατρο Δέντρο στην Παλλουριώτισσα. Θα ακολουθήσουν τακτικές παραστάσεις στη Λευκωσία και στη συνέχεια στη Λεμεσό.

Συντελεστές
Κείμενο: Κωνσταντία Σωτηρίου
Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά
Σκηνικά-Κοστούμια: Στέλλα Πάρπα
Σχεδιασμός φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου
Video Artist: Χρίστος Γωγάκης
Επιμέλεια μουσικής: Γεωργία Μεσιήτη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικόλ Καρσερά

Παίζουν οι ηθοποιοί: Έλενα Δημητρίου, Ζωή Κυπριανού, Ηλιάνα Κάκκουρα, Χριστίνα Χριστόφια, Έλενα Χριστοφή

Σχεδιασμός αφίσας & προγράμματος: Νάσια Δημητρίου
Κείμενα προγράμματος: Κωνσταντία Σωτηρίου
Επιμέλεια προγράμματος: Γεωργία Μεσιήτη

Φωτογράφιση: Νικόλ Καρσερά

Δημόσιες Σχέσεις-Επικοινωνία: Γεωργία Μεσιήτη
e-mail: [email protected]

Πληροφορίες
Πρώτη παράσταση: Σάββατο 19 Μαρτίου 2016, 20:30

————— Ημέρες και ώρες παραστάσεων —————
ΛΕΥΚΩΣΙΑ -Θέατρο Δέντρο*
Τετάρτη -Ώρα: 20:30
23 /30 / Μαρτίου & 6 / Απριλίου 2016

Σάββατο -Ώρα: 20:30
19/ 26 / Μαρτίου & 2 / 9 / Απριλίου 2016

Κυριακή -Ώρα: 18:30
20/ 27 / Μαρτίου & 3 / Απριλίου 2016

Εισιτήρια: 13 ευρώ κανονικό,
10 ευρώ μειωμένο / φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι
(με την επίδειξη φοιτητικής κάρτας, κάρτας ανεργίας και ταυτότητας)

Χορηγοί Επικοινωνίας
ΡΙΚ, Καθημερινή